Balatonboglár

Balatonboglár a Balaton déli partján Balatonlelle és Fonyód városokkal szomszédos, a Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa-vasútvonal és az M7-es autópálya mentén található.

Az átutazó legelőször a Várdombon ékeskedő gömbkilátót pillantja meg, e domb egész éven át nyugalmas és közkedvelt kirándulóhely. A kilátó esti kivilágítása a távolabbi veszprémi partokról is látható.

A központba érve a város egyik legszebb részén fekszik a Platán strand, előtte (négy sorban) a csodálatos Platán sorral, a vendéglátó épületek térbe illő formáikkal, a tenisz centrummal. Többszáz gépkocsi hűvösben parkolhat a strand közelségében (mely Balatonbogláron régóta ingyenes a strand használatával együtt), sportolhat a strand színvonalas sportpályáin, szórakozhat estébe nyúló népünnepélyeken.

A vízbelépő lány szobra 2003-ban került új helyére, az átépített Platán térre a Platán Strand bejáratához. A lányka egy szökőkút vízébe lép . A szobor eredetije a városházán van, a szökőkútnál pedig bronzba öntött másolata található.

A Dél-Balaton legnagyobb strandját nyugaton a tó egyik legnépszerűbb hajó-, és vitorlás kikötője határolja. 160 vitorlás számára nyújt hullámoktól védett kikötőt. Számos hajó, és program között válogathatunk: egyórás sétahajózás, gyerekprogram, sétahajózás borkóstolóval stb.

Mind a kikötő, mind a strand nagy felülete rendkívül igényesen tervezett és kialakított díszburkolattal fedett, gazdagon parkosított, virágosított. Ide érkeznek a Balatont átúszó sportolók, itt rendezi a város és a BB Rt. a százezreket vonzó 4-5 napos Boglári Szüreti Fesztivált minden év augusztus 20. napjához kötődve. A Platán soron nyaranta hétvégeken népi iparművészeti vásárok vannak már hagyományszerűen.

Balatonboglár a Szőlő és a Bor Nemzetközi Városa a Dél-Balatoni Borvidék - most már Balatonboglári Borvidék központja.

A Temetődombon található a Vörös és a Kék kápolna. A nyolcszög alapú, neogót stílusú, katolikus Vörös kápolna 1896-ban épült. A Gyulai-Gaál család sírkápolnájául szolgált. A szintén neogót stílusú Kék kápolnát az evangélikus Körmendy család építette 1856-ban. A kápolnákhoz közel, a Temető domb tetején találhatók Boglár középkori, Árpád-kori templomának romjai. Szép kilátás nyílik innen a Balatonra és a szemközti tanúhegyekre.

1999. május 22-én szentelték fel az evangélikus templomot, mely a modern organikus építészet remeke. Nagy Tamás, Ybl díjas építész tervei szerint terméskőből és fából épült Oldalszárnyaival és mellvédjével együtt kört alkot a tojásdad alakú templomtér. Kiváló akusztikai adottságai miatt rendszeresen ad otthont koncerteknek (klasszikus, kortárs kamarazene és szóló koncertek, valamint kóruszene.) Nyáron játszóház gyerekeknek.

A múzeum kedvelők számára helytörténeti és régészeti gyűjtemény látható a Fischl-házban. A házat az 1910-es években építette a kereskedő Fischl család. Földszintjén található a Tourinform iroda. Az első emeleten helytörténeti gyűjtemény (főleg régi fotók), népi himzések, az M7-es út régészeti feltárásának eredményei, valamint egy helyi festő, Bagó Bertalan képei láthatók. A belépés ingyenes.

Ezen kívül számos érdekesség és látványosság áll a nyaralni, pihenni vágyók rendelkezésére Balatonboglár közelében.

Kapcsolat

Tamás Sándorné

H-8630 Balatonboglár, Berzsenyi u. 3.

+36 85 351 280

+36 30 270 90 23

info@tamasapartman.hu

Rólunk mondták

“Itt nyaraltunk 2011. 07. 13-tól 21-ig, nagyon jól éreztük magunkat, tündéri a házinéni és a vendéglátás is kitünő volt!!!!”
“Kedves Marika! Köszönjük a szívélyes fogadtatást, ilyen egy igazi házigazda!”
“Marika Néni! Köszönjük a szíves vendéglátást, nagyon jól éreztük magunkat. Hálásak vagyunk a jó szállásért a kedvességéért. Jövőre találkozunk!”
“Kedves Marika Néni! Köszönjük, hogy ilyen gyönyörű környezetben tölthettünk el egy hetet, kiváló volt a szállás, kellemes a hangulat és a háziasszony csodálatosan kedves!”